NPC er Europas næstbedste grønne forretningsidé

Det fastslog en jury bestående af succesfulde iværksættere, investorer og forretningsfolk med Paul Kloppenborg, CEO for investeringsfonden Global Cleantech Capital, som formand ved den fælles europæiske finale i Climate-KIC Venture Competition 2014 i den spanske by Valencia.

Her blev Nordic Power Converters energibesparende strømforsyning nemlig belønnet med en fornem 2. plads og 20.000 euro, da Europas mest lovende cleantech-iværksættere duellerede på årets bedste bæredygtige forretningsideer. Over to dage pitchede, forklarede og svarede 18 start-ups fra 11 lande på spørgsmål om deres grønne forretningskoncept foran juryen og omkring 300 tilhørere.

Vandt nordisk konkurrence

Samtlige deltagere havde kvalificeret sig til finalen via regionale konkurrencer. Nordic Power Converters var således en af to vindere ved den nordiske konkurrence tilbage i september, hvor 8 start-ups fra Danmark, Norge og Sverige kæmpede om at gå videre. Her modtog de ligeledes 20.000 euro for indsatsen.

Nordic Power Converters er et spin out fra DTU Elektro, og deres prisvindende produkt er en innovativ strømforsyning. Deres teknologi reducerer størrelsen på strømforsyninger til en femtedel, halverer produktionsomkostningerne, forlænger levetiden med 2-5 gange og øger effektiviteten i sammenligning med eksisterende produkter på markedet. Den patenterede teknologi løser på bæredygtig og grøn vis flere udfordringer i LED-belysning og ved opladere.

Stolt over feedback

Medstifter og CCO i Nordic Power Converters, Regnar Paaske, der repræsenterede teamet i de forskellige pitch-seancer, er selvsagt glad, men efter et næsten perfekt pitch havde han og teamet drømt om at løbe med førstepladsen.

”Men mest af alt er jeg stolt over, at vi har et produkt, som andre også mener, der er store perspektiver i. Vi fik super feedback fra folk, der var imponerede over, hvor godt vores strømforsyning kan understøtte overgangen til LED,” siger Regnar Paaske.

Ifølge Regnar Paaske er strømforsyningen blevet testet af en af verdens top 3 LED-producenter – med meget lovende resultater til følge. I den forbindelse vurderer han, at teamet er klar med et konkurrencedygtigt produkt i slutningen af 2015 eller i 2016, og at man til den tid kigger ind i et globalt marked til en samlet værdi af 20 mia. dollars om året.

Vigtig døråbner

Udover den kontante belønning i form af to gange 20.000 euro (ca. 298.000 kr.) har deltagelsen i Climate-KIC Venture Competition åbnet flere spændende døre for teamet.

”Jeg talte med jury-formanden (Paul Kloppenborg, red.) efter finalen, og han er ved at sætte os op med en anden af verdens største producenter af lys og LED. Så selv om det som start-up altid er skønt at få tilført penge, så ligger den allerstørste værdi i en konkurrence som denne i det netværk, man får adgang til,” siger Regner Paaske.

Vinderen af Climate-KIC Venture Competition 2014 og 1. præmien på 40.000 euro blev i øvrigt den hollandske start-up aQysta med deres bæredygtige og billige pumpesystem til kunstvanding i verdens fattige egne.

jbj