Dansk opfindelse: Bekæmp bumser med ozon

Scion DTU-virksomheden Unigroup har udviklet en akne-creme, hvor der ikke er antibiotika i. Det er et skridt mod en fremtid med mindre antibiotika, og som de første har de brugt ozon i videnskabeligt regi mod akne.

Det danske firma Unigroup har en lang historie bag sig. I 1998 åbnede de dørerne, og har lige siden arbejdet inden for kosmetik- og lægemiddel-branchen. De har udviklet produkter, solgt teknologien til andre firmaer, og så startet forfra igen. De har til huse i forskerparken Scion DTU, og står lige nu over for at lancere et nyt produkt; En akne-creme lidt ud over det sædvanlige.

Her er ikke et spor af antibiotika i, hvilket der ellers ofte er i midler mod akne. Dét er en god idé, da faren ved antibiotika er, at bakterier kan udvikle sig til at blive resistente over for det – et stigende problem på verdensplan.

“Normalt når du skal behandles for svær akne, går du til lægen, som giver dig piller med antibiotika i. På den måde bliver hele dit system behandlet for noget, der kun er i dit ansigt, hvilket jo egentlig er vanvittigt; som at skyde gråspurve med kanoner,” siger Flemming Licht, som er CEO i Unigroup, og forsætter:

“Derfor har vi udviklet en akne-creme, som kun skal smøres på lokalt. Så går det ikke ud over hele dit system, og den er uden antibiotika. Det er dog kun til let akne, så du skal stadig til lægen, hvis du er hårdt angrebet.”

Antibiotika er godt – men..

Men hvorfor så alt det besvær for at droppe antibiotika? Mange forskere har udråbt antibiotika til noget af skurk de seneste år, selvom det uden tvivl har reddet mange liv, siden man for første gang i løbet af 2. verdenskrig for alvor begyndte at bruge penicillin.

Og lige siden er antibiotika blevet brugt vidt og bredt. Det er sådan set meget fint, men som bekendt bliver bakterier resistente, og så virker behandlingen ikke mere. Derfor spår flere eksperter og organisationer, at hvis ikke vi finder alternativer til antibiotika, så kan menneskeheden i fremtiden blive alvorligt syge af almindelige infektioner og sygdomme. Sygdomme, om vi troede, vi aldrig skulle bekymre os om igen, men bakterierne bliver multiresistente over for vores behandlingsmetoder, og så er der grund til alarm.

Ozon-olie er løsningen

Selve cremen, som Unigroup har udviklet er altså et forsøg på at minimere brugen af antibiotika. Grunden til, at den virker uden antibiotika, er, at den indeholder en specielt udviklet olie, som indeholder ozon.

“Ozon, har man i mange år vidst, virker antibakterielt, kan behandle svamp og infektioner. Problemet var dog, at ozon i ren form har en vanvittig høj halveringstid – den forsvinder mellem hænderne på os,” fortæller Flemming Licht.

Efter samarbejde med Scion DTU og Kemiteknik-afdelingen derude kom Unigroup derfor på idéen at prøve at “boble” ozonen igennem en slags olie. Det binder ozonen til selve olien, og gør den meget mere stabil. Olien kan så bruges til at producere selve cremen. Dét at boble ozon på den måde er ikke en ny teknik – men det er første gang, man bruger det i videnskabeligt regi.

Hjælp til forskerarbejde

Unigroup fik hjælp af forskerparken Scion DTU til et samarbejde med forskere fra DTU til at få testet olien på alle leder og kanter.

“De hjalp os med at finde ud af, hvordan selve olien skulle fremstilles og teste effekten og sikkerheden af den. Vi fik svar på, om den var farlig for huden, om der var bivirkninger, og hvilke det så var. Det var meget givtigt at have det samarbejde,” fortæller Flemming Licht og tilføjer:

“Vi fik tildelt 400 forskertimer til arbejdet og vi ville ikke selv kunne løfte den opgave, uden hjælp fra forskere, med viden og erfaring fra det specifikke felt vi arbejder indenfor.”

Selve akne-cremen kommer på markedet senere i år, og kommer til at koste omkring 200 til 250 kroner. Behandlingen tager 30 dage, og så slipper man for at få antibiotika ind i systemet.

Du kan læse mere om Smart Innovation på Scion DTU her.