Fond vil finde guld i mellemstore virksomheder

Via et millionbidrag sætter Industriens Fond gang i en systematisk søgning efter guld i mellemstore danske virksomheder. Med forskerparken Scion DTU som drivkraft skal oversete muligheder, teknologier og idéer findes, forfines og gøres til nye forretningsområder. Modellen kendes fra flere store virksomheder, der har haft succes med at udvikle banebrydende ny teknologi og nye løsninger i nye omgivelser. Nu skal modellen komme flere til gavn.

– Der ligger et uforløst vækstpotentiale i at finde, videreudvikle og kapitalisere ’skjulte’ idéer og teknologier i det stærke lag af mellemstore danske virksomheder. Vi har set at flere store og kapitalstærke virksomheder har haft succes med at arbejde systematisk med spin-out-projekter og hvis vi kan få udbredt metoden – og succeserne – så kan det skabe nye danske jobs og øget konkurrenceevne for en bredere del af dansk erhvervsliv, siger Mads Lebech, adm. direktør for Industriens Fond, der har bevilliget fire millioner kroner til projektet Inside-Out.

– I en mellemstor virksomhed, er fokus rettet skarpt ind på den eksisterende forretning og den prioritering giver sig selv. Men der kan ligge nye produkter, services og indtjening gemt i de idéer som virksomhederne har liggende i skuffen – idéer som aldrig får en chance. Med projektet Inside-out skal disse idéer udvikles, så de en dag måske kan blive et positivt bidrag til virksomheden – enten som en del af den nuværende produktportefølje eller måske som et nyt forretningsben eller en helt ny virksomhed, siger Mads Lebech.

Fem levedygtige virksomheder

Det bliver forskerparken Scion DTU, der med årelang erfaring i at drive innovationsprocesser og -forløb skal køre Inside-Out. Den første opgave bliver at identificere 30-40 potentielle spin-out-projekter hos virksomheder og skære disse ned til 8-10 konkrete projekter, der i sidste ende skal resultere i 4-5 levedygtige virksomheder.

– Der er potentiale i at grave hidtil overset innovations-guld frem, pudse det af og få skabt virksomheder som spin-out ud af de mange dygtige, mellemstore, danske virksomheder, siger Steen Donner, direktør for Scion DTU.

Inside-Out kommer til at køre efter de metoder til innovation, inkubation og acceleration, som Scion DTU har stor erfaring med at anvende i forhold til start-ups og som flere gange har kastet succesfulde virksomheder af sig.

Målgruppen er i første omgang hardware- og produktionsvirksomheder og udbyttet skal udover fem nye virksomheder også komme i form af en model for innovation og spin-out, der kan hjælpe mellemlaget af danske virksomheder til at styrke innovationsevnen.

Screeningen efter de første 30 potentielle spin-out muligheder er allerede i gang.