Gymnasieelever på højteknologisk rundtur

”Kom nu, er der virkelig ingen, der tør stikke hånden ned?”

Anders Neimann-Sørensen, leder af applikations- og teknologicenteret hos levnedsmiddelproducenten Chr. Hansen, smiler skælmsk, mens han lader blikket vandre fra ansigt til ansigt.

At dømme efter ansigtsudtrykkene hos de cirka 30 biologi- og biotekelever fra Gribskov Gymnasium, som opfordringen er møntet på, er det ikke noget, nogen rigtig har lyst til. Efter nogle lange sekunder, hvor tavsheden er larmende, ryger der endelig en kittelklædt ung arm i vejret og derefter en hånd ned i det rustfri kar med lunkent vand og en ubestemmelig hvid masse, der ligner noget midt i mellem udkogte makaronier og forstadier til hytteost.

”Det føles som en blanding af skumgummi og noget hoppeboldagtigt,” siger Ida Drost Bennedsen, 18-årig 2.g’er på Gribskov Gymnasiums Bioteknologilinje, da det har været hendes tur til at røre og smage på de hvide, vandholdige ostekorn, der på et tidspunkt skal blive til færdig ost.

Sammen med omkring 120 andre elever og deres lærere fra gymnasierne i Gribskov, Birkerød, Rungsted og Nærum er hun denne fredag på hands-on-besøg hos tre forskningstunge virksomheder i forskerparken Scion DTU i Hørsholm.

Anledningen er den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, hvor uddannelsesinstitutioner og virksomheder over tre dage i sidste uge slog dørene op for at byde den brede befolkning indenfor i laboratorierne. Målet er at skabe større forståelse for forskningens betydning for samfundet og vores hverdag.

Det er tredje år i træk, at Scion DTU i samarbejde med de tre internationalt anerkendte virksomheder ALK-Abelló, der producerer allergivacciner, levnedsmiddelproducenten Chr. Hansen og DHI, der forsker og rådgiver indenfor vand, miljø og sundhed, inviterer interesserede gymnasieklasser til oplæg og rundvisning i deres forskningsafdelinger.

Et godt og relevant afbræk

I løbet af dagen får eleverne blandt andet mulighed for at nærstudere husstøvmider hos ALK og osteproduktion hos Chr. Hansen, ligesom de i praksis kan se, hvordan DHI med deres avancerede forsøgsteknologi tester designet af en ny havnemole til en rumænsk Sortehavsby.

Virksomhedsbesøgene er et godt og relevant afbræk fra den almindelige undervisning, forklarer Christine Bonnesen, der underviser i biologi, kemi og bioteknologi på Gribskov Gymnasium.

”Vi er her, fordi det er lærerigt for eleverne at se det, de har lært om, anvendt i praksis. Og så er det også rigtig godt for dem at høre, at det fagsprog, som vi lærere benytter i undervisningen, rent faktisk også bliver brugt i virkeligheden,” siger hun.

Med en mor, der er maskiningeniør i Novo, har 17-årige Christine Fryland fra Gribskovs bioteklinje en naturlig interesse for naturvidenskab med hjemmefra. Hun regner helt sikkert med at læse videre, formentlig på DTU, når studenterhuen er i hus om godt et år.

”Lige nu er det mest Biomedicin eller Bioteknologi, der trækker. Noget af det interessante ved biotek er, at det hænger sammen med produktion og industri, altså at der kommer et produkt ud af det i den anden ende, som nogen kan bruge. Derfor er det også fedt med en dag som i dag, hvor vi får lov til at komme helt tæt på forskningen og møde de mennesker, der arbejder med det i hverdagen,” siger hun.

jbj